Varför behövs en ny auktionsplattform?

– Digitala auktioner ligger i tiden och vi tror att vi både kan utveckla dem och göra det bättre för hästägarna, säger Johan Lindberg, som kommer att hålla i auktionerna på söndagskvällar.

Att Johan Lindberg skulle jobba med auktioner var verkligen inte givet, men ett samtal från Johan Hellander på Menhammar i inledningen av pandemin ändrade på det.

Ja, hur kom det sig egentligen?
– Det hade fattats ett beslut att ställa in Elitauktionen och Johan undrade om inte jag hade någon idé. Ett samtal, till Petri Johansson på TR Media, senare så var bollen i rullning.

– Jag är ganska otålig och dessutom lite naiv när det kommer till it-utveckling. Men jag fattar i dag att Menhammar Online Sales utvecklades i en rasande takt. Premiären 5 juli fick vi ta om, men när vi körde 12 juli blev det succé. Det är faktiskt en av mina roligaste arbetsdagar någonsin och jag tror att resultatet fortfarande gäller som europarekord när det kommer till snittpris på hästar på en auktion.

Menhammar Online Sales är en premiumprodukt som en knuten till en tv-show där hästarna som ska säljas har filmats mot en green screen-duk. Den lämpar sig väldigt bra för både digitala tv-sändningar och hybridauktioner likt Next Generation Sales i Eskilstuna i somras. 
TR Auktion är något annat.

Vad är de stora skillnaderna egentligen?
– TR Auktion är mer för vardagen. Inte lika avancerad, men mer snabbfotad. Tanken är att vi ska köra en auktion i veckan, på söndagar. I dag finns det egentligen bara en aktör och vi tror att marknaden och hästägarna tjänar på att det finns åtminstone två. Vi vill driva utveckling på det här området.

Vilka nyheter kan TR Auktion bidra med?
– Dels når vi via TR Media kanaler väldigt många människor, faktiskt de allra flesta som är travintresserade i Sverige. Sen tror jag personligen mycket på att auktionera ut andelar. Det finns många tränare med egna hästar som behöver hjälp med att rekrytera hästägare. Här tror jag att vi kan hjälpa till. Det finns också andra idéer som vi kommer lansera under vägen.
 – Sen måste vi vara ödmjuka och inte tro att vi har en perfekt produkt från start. Vi kommer, utifrån feedback från kunder och andra, att skruva i det här. Vi har också en marknadsplats på sajten. Där kan man lägga ut alla möjliga saker, alltifrån utrustning till foder och hästtransporter. Man kan också välja att ens häst hamnar där om den inte fick något bud på auktionen.

Varför tycker du det är så roligt med auktioner?
 – Det är så otroligt spännande. Oavsett om du köper, säljer eller faktiskt bara tittar. Jag tycker det är jättespännande varje gång vi har gått i mål med en budgivning för att se vem det är som har köpt den. Att jobba med auktioner är bland det roligaste jag vet.

– Johan Lindberg.

Läs mer om hur allt funkar på TR Auktion HÄR

Liknande Nyheter