6 st tips till dig som köper häst via TR Auktion

  1. Fundera över vilken typ av häst du är ute efter
    Innan du köper en häst kan det vara bra att fundera kring vad du söker för häst. Finns det olika egenskaper du letar efter och hur ska den användas? Är du ny inom sporten kan en lugn häst med ett tryggt temperament till exempel vara att föredra. Om du vill se din häst på travovalen så snabbt som möjligt så bör du köpa en starthäst. Fundera över sånt innan köpet så ökar chanserna att du hittar en häst som passar dig och dina önskemål.

  2. Ta reda på så mycket som möjligt innan budgivningen
    När du väl har hittat en häst som du är intresserad av är det viktigt att läsa den information som finns att tillgå. Ta del av veterinärintyget och hör av dig direkt till säljaren om du har några frågor. Hästägaren har ingen skyldighet att visa upp journaler från tidigare veterinärbesök men du kan alltid ställa frågor kring dessa dokument för att ta reda på så mycket som möjligt om hästen. Förutom hästens fysiska status kan det även vara bra att ställa frågor kring hur hästen är i hantering för att få en känsla av hur ni skulle fungera tillsammans. Känner du dig osäker – ta hjälp av de som du känner har mer erfarenhet.

  3. Läs igenom villkoren noggrant och ha koll på tidsfrister
    Det är viktigt att läsa igenom villkoren som gäller vid en försäljning. Då vet du vad köpet innebär och vilka tidsfrister som gäller, till exempel hur lång tid du har på dig om inte hästen motsvarar beskrivningen. Där står det om både köparen och säljarens rättigheter respektive skyldigheter.

  4. Gör en egen besiktning
    När du har fått hem hästen bör du helst göra en egen veterinärbesiktning. Om du upptäcker några avgörande problem finns det fortfarande möjlighet att reklamera köpet inom 14 dagar. Oavsett vad kan det vara bra att veta vilka styrkor/svagheter ni kan behöva jobba med framöver.

  5. Att köpa andelshäst är annorlunda!
    Vid köp av andelshäst via de de stora andelshästbolagen AsapKb, Easy Kb eller Stall of course så köper du egentligen inte en häst utan en andel i ett kommanditbolag. Då finns det ingen möjlighet att reklamera köpet och det finns inte heller något krav på veterinärintyg. Då blir extra viktigt att fråga så mycket som möjligt innan. Prata med tränaren och kanske någon annan delägare.. Tänk på att om du köper 10 procent i en häst så innebär det också att löpande ska betala 10 procent av hästens alla kostnader inklusive till exempel träningsavgift, veterinärkostnader, transporter etc.

  6. Innan du får hem hästen: våga fråga!
    Ställ så många frågor som möjligt till ägaren om hästen för att göra övergången smidig. Mycket kommer du och din nya häst att utforska på egen hand (eller hos den eventuella tränaren som ska ha din häst) men det kan vara bra att få med sig en del information på förhand. Vad har hästen gått med för utrustning? Hur fungerar den i lag med andra hästar? Hur håller de efter tidigare skador? Ju mer du vet om hästen och dennes beteende – desto bättre kommer det att bli för både den och dig

Liknande Nyheter